skip to Main Content
Aνοιχτά καθημερινά / Open 7 days a week: 09.00-17.00
Τιμή εισόδου/Admission fee: €5

Το Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και του INTERNATIONAL ACTION ART

Αναγνωρίζοντας το έργο και τις δράσεις του Λαογραφικού Μουσείου Καλοξύλου Νάξου, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και το INTERNATIONAL ACTION ART έθεσαν από υπό την αιγίδα τους, το Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου, Νάξου, χαρακτηρίζοντάς το ως «Μία σημαντική προσπάθεια η «ηθική» τεχνολογία να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας για τη μεταφορά του ιστορικού DNA και της παράδοσης της Νάξου στην επόμενη γενιά, αναβιώνοντας όχι μόνο συνήθειες αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν εκλείψει, βάζοντας έτσι ένα μικρό χωριό των Κυκλάδων και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων στο χάρτη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Νάξου».

To Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου Νάξου, που άνοιξε τη φετινή χρονιά τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούνιο, κοιτάζει πλέον το μέλλον με την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, βάζοντας στο χάρτη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της επισκεψιμότητας ολόκληρη την ορεινή Νάξο.

Μία μεγάλη διάκριση, αφού το μουσείο δεν καταγράφει μέσα από τις συλλογές του απλά την ιστορία της υπαίθρου των Κυκλάδων και του Αιγαίου, αλλά φιλοδοξεί να ζωντανέψει τα καθημερινά αντικείμενα, κρατώντας ζωντανά και παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται, ξεκινώντας σύντομα. με τη βοήθεια της συλλογής του, του διαδικτύου και της “ηθικής τεχνολογίας” το ταξίδι του στο χρόνο, με workshop που εκπαιδεύουν σε παραδοσιακές τέχνες που χάνονται.

Μια ματιά ιστορίας

Εδώ, η πολύτιμη καθημερινότητα έχει τον πρώτο λόγο. Γιατί στο Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου, που έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο Λαογραφικό Μουσείο του Αιγαίου, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θεματολογία, αφού οι ενότητες των εκθεμάτων περιλαμβάνουν παραδοσιακά επαγγέλματα, στημένα σε συνθήκες εργασίας στον χώρο του Μουσείου, περιλαμβάνοντας ανάμεσα σε άλλα:

το μοναδικό Σχοινάδικο της Νάξου με εργαλεία από το 1850, τσαγκαράδικο, ένα ολόκληρο παντοπωλείο εποχής 1930, το μαραγκούδικο του 1950, καθώς και παραδοσιακά εργαλεία του Μελισσοκόμου, του Κηροποιού, του Σαμαρτζή, της Μοδίστρας, του Πεταλωτή, του Λούστρου και πολλά άλλα.

Στην περιήγηση στη διασκέδαση μιας άλλης εποχής,  του Μουσείο έχει να επιδείξει μια αξιοθαύμαστη συλλογή από το Θέατρο Σκιών, με φιγούρες από Καραγκιοζοπαίχτες απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και βιογραφικά τους, με θρυλικά ονόματα όπως του Χρήστου Στανίση, του Θωμά Αγραφιώτη, του Γιώργου Ηπειρώτη, του Θέμη Δούκα, του Μελισσηνού, του Κωνσταντίνου Ντούμπα, του Νίκου Μπαρμπούτη κ.ά.

Σε ένα δεύτερο κτίριο, στο αφιέρωμα διαμορφωμένο σαν ένα λειτουργικό Παλιό Συνεργείο, το μουσείο περιλαμβάνει Κλασικά Δίτροχα Οχήματα της εποχής, ποδήλατα δίσκαλα, Φλορέτες, Ζούνταπ, Sachs, Βέσπες, αλλά και ένα κανονικό δίτροχο Παγωτατζίδικο.

Η φωτογραφική ενότητα περιλαμβάνει την ιστορία του μεταναστευτικού κύματος του νησιού, με φωτογραφίες από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, αλλά και φωτογραφίες καθημερινών ανθρώπων που φωτογραφίζονται στον επαγγελματικό τους χώρο, αποτυπώνοντας τη ζωή της υπαίθρου από το 1800 έως σήμερα.

Τα αντικείμενα συνυπάρχουν αρμονικά στον ίδιο χώρο, αναπαριστώντας κινηματογραφικά πτυχές ζωής ενός κανονικού χωριού, που ζει στη μνήμη των παλιών και αισιοδοξεί να γίνει για μια μέρα ένα ταξίδι στο χρόνο για τους νεότερους, σαν μια Ελληνική Disneyland, όπου κανείς μπορεί να «βιώσει» για λίγο την ιστορία του τόπου και να περπατήσει ανάμεσά της.

Από το παρελθόν στο μέλλον-Η επόμενη μέρα

Κρατώντας ζωντανή την ιστορία ενός τόπου, μιας εποχής και μιας θάλασσας που ενώνει τα νησιά, αφού τα αντικείμενα προέρχονται όχι μόνο από τις Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο, το Λαογραφικό μουσείο Καλοξύλου φιλοδοξεί να γίνει μια γέφυρα πολιτισμού και με την επόμενη γενιά και με τον επόμενο αιώνα.

Σ’ αυτή την προσπάθεια η «ηθική» τεχνολογία είναι φίλος μας και γέφυρα για τη μεταφορά του ιστορικού DNA και της παράδοσης του τόπου μας στην επόμενη γενιά.

Ο ιδρυτής του μουσείου, κοινωνικός επιχειρηματίας Φλώριος Χωριανόπουλος, οραματίζεται μέσω της τεχνολογίας ένα «χωριό» που μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο, διασώζοντας και αναβιώνοντας όχι μόνο συνήθειες αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν εκλείψει, ανταποδίδοντας στην τοπική κοινωνία το μερίδιο της στο μέλλον και βάζοντας ένα μικρό χωριό των Κυκλάδων και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων στο χάρτη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Νάξου.

Σε αυτή την προσπάθεια επικοινωνίας και εξωστρέφειας της ιστορίας, το Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου και οι ιδρυτές του, Φλώριος Χωριανόπουλος και αείμνηστος Δημήτρης Μανωλάς, βλέπουν το όραμά τους να πραγματοποιείται, με πολύτιμο αρωγό καθημερινού πολιτισμού πλέον την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και το διεθνές πολιτιστικό δίκτυο INTERNATIONAL ACTION ART.

Back To Top